Blog

Samen één

Samen één

Herken je dat? Het ene moment reageer je kinderlijk spontaan en het andere moment als een zorgende ouder. Kinderlijke gevoelens spelen vaak nu nog een rol evenals gedragingen die je van je ouders of verzorgers hebt meegekregen. Vaak gebeurt dat subtiel en onbewust. Hoe dan precies?

lees verder
Een vaccin tegen chronische stress

Een vaccin tegen chronische stress

Stress is misschien wel de meest besmettelijke aandoening in onze westerse 24-uurs samenleving. Een schadelijke variant is chronische stress en dit ‘virus’ wordt van mens tot mens overgedragen. Hoe kun je je beschermen? Is er een vaccin? En wil je weten hoeveel chronische stress jij in je lijf hebt? In de week van de werkstress (16 t/m 20 november) kun je jezelf gratis testen.

lees verder
Tijd van je leven

Tijd van je leven

Soms tikt de tijd speels voorbij, om vervolgens om te vliegen en dan weer precies de maat te slaan. En een enkele keer verstilt de tijd tot een eindeloos moment. We beleven tijd op onze eigen wijze, afhankelijk van hoe we ons voelen en waar we mee bezig zijn. Onze leeftijd heeft daar ook nog eens invloed op. Hoe zit dat?

lees verder
Met de feestdagen op hol

Met de feestdagen op hol

Terwijl de natuur in diepe winterslaap verkeert, slaan wij deze dagen op hol. De feestdagen komen eraan. De kerstboom staat en de kerstborrel achter de rug. Boodschappen halen, wat gaan we eten met kerst? Druk in de winkels. Wat doen we met oud en nieuw? Wel of geen vuurwerk? En vergeet niet je zorgverzekering te kiezen. Zo rennen we met zijn allen de feestdagen door, om in het nieuwe jaar met een kater wakker te worden. Kan dat niet anders?

lees verder
Recht uit het hart

Recht uit het hart

“Iets op zijn hart hebben, zijn hart vasthouden, naar hartenlust”. In onze taal spreken we over het hart als de plek van ons gevoel. Maar medisch gezien is het een gespierde pomp die zorgt voor het rondpompen van bloed in ons lijf. Het hart als voelend orgaan. Hoe zit dat nu?

lees verder
Lummeltijd

Lummeltijd

Heerlijk. Je zit ergens op een bankje en je geniet van het landschap dat zich aan je voeten ontvouwt. Je moet even helemaal niets. En speels verweven je gedachten zich met de dingen die je ziet, de gevoelens die je hebt, de geluiden die je hoort en het briesje dat aangenaam je huid beroert. Zo heel gemakkelijk mijmer je maar wat. Herken je dat?

lees verder
Zoek de schaduw op

Zoek de schaduw op

Met deze zomerse temperaturen zoeken we graag de schaduw op. Maar in onze binnenwereld ligt dat anders. Van binnen mijden we liever onze schaduwkant en laten we ons van onze zonnige zijde zien. Daarmee is de schaduw niet verdwenen. Want wat wil die innerlijke schaduw eigenlijk van jou?

lees verder
Emoties kleuren ons leven

Emoties kleuren ons leven

Zonder emoties zou er bij ons van binnen een groot gat gapen tussen ons denken enerzijds en onze instincten anderzijds. Ons gedrag zou heen en weer slingeren tussen wat ons brein ons aan gedachten influistert en wat we puur lichamelijk voelen, zoals rillen van de kou en rammelen van de honger. Ons sociaal leven zou er zwartwit uitzien, ontdaan van de gevoelens waarmee we ons gedrag inkleuren. Dus gelukkig kunnen we voelen en emoties ervaren. Maar wat zijn emoties nu precies?

lees verder
Angst, de rem op onze goede voornemens

Angst, de rem op onze goede voornemens

We kennen angst in veel gedaantes: angst om te falen, angst voor ruzies, voor ziektes, spinnen, andere mensen, water, liften, nieuw baan. En altijd is zijn boodschap: ‘pas op, je loopt gevaar’. Angst wil ons behoeden en beschermen tegen iets wat ons dreigt te beschadigen. Angst is dus een nuttige emotie en dwingt ons om te vluchten, te vechten of te verstijven.

lees verder
De donkere dagen in onszelf

De donkere dagen in onszelf

De dagen worden korter, ’s ochtends staan we met donker op en in de middag doen we binnen de lampen al weer aan. In deze tijd verlangen we naar licht en warmte. Het Kerstfeest en Oud & Nieuw staan daar symbool voor. Met kaarsjes, kerststerren en vuurwerk willen we de donkere dagen de rug toekeren en het licht omarmen. Want licht doet leven.

lees verder