Stress is misschien wel de meest besmettelijke aandoening in onze westerse 24-uurs samenleving. Een schadelijke variant is chronische stress en dit ‘virus’ wordt van mens tot mens overgedragen. Hoe kun je jezelf beschermen? Is er een vaccin? En wil je weten hoeveel chronische stress jij in je lijf hebt? In de week van de werkstress (16 t/m 20 november) kun je jezelf gratis testen.

We worden door een onophoudelijke stroom van prikkels en informatie met het ‘chronische stress-virus’ besmet. Gestreste collega’s en managers dragen het makkelijk aan ons over en voor we het weten zit het in ons bloed. Opkomende lichamelijke en mentale klachten negeren we en we gaan maar door, tot we overspannen of burn-out raken. Zover wil jij het niet laten komen. In de week van de werkstress (16 tot en met 20 november) kun je gratis de stressklachten zelf-check doen. Ga daarvoor naar: www.csrcentrum.nl/zelf-check  Deze test wordt je aangeboden door het CSR Centrum voor stress & burn-out coaching, waar ik partner van ben. Nadat je de test hebt gedaan, krijg je direct de uitslag met advies toegestuurd. Mocht je daarop van mij nog een toelichting willen, stuur me dan een mail: erhard@innerzijds.nl 

En wat kun je doen, mocht je met het ‘chronische stress-virus’ besmet zijn en daar last van hebben? Is er een vaccin? Ja dat vaccin is er. In feite bestaat dat vaccin al net zo lang als het ‘chronische stress-virus’ zelf. Dat vaccin word je in vele varianten aangeboden, en al deze varianten hebben ‘ontspanning’ als werkzaam bestanddeel. Zo is er het ‘wandel in de natuur vaccin’, of het ‘luister rustige muziek vaccin’. Bij sommige mensen is het ‘vissen vaccin’ populair. Voor de liefhebber is er het ‘meditatie vaccin’ en het ‘kijken naar een zonsondergang vaccin’ is voor iedereen wel geschikt. De meeste varianten van dit vaccin zijn niet heel prijzig en makkelijk te verkrijgen. Voor welke variant je ook kiest, zorg wel voor een juiste dosering. Want hoe meer last je hebt van het ‘chronische stress-virus’, hoe meer ‘ontspannings-vaccin’ je nodig hebt.