Home » Blog » Zelfzorg » Zoek de schaduw op

Zoek de schaduw op

door | 27 apr, 2020 | Zelfzorg

Met deze zomerse temperaturen zoeken we graag de schaduw op. Maar in onze binnenwereld ligt dat anders. Van binnen mijden we liever onze schaduwkant en laten we ons van onze zonnige zijde zien. Daarmee is de schaduw niet verdwenen. Want wat wil die innerlijke schaduw eigenlijk van jou?

Van jongs af aan leer je om bepaalde kanten van jezelf te vergroten en te laten zien omdat je merkt dat je daarin door anderen wordt gewaardeerd. Andere eigenschappen en gedragingen onderdruk je liever, omdat dat bij anderen afkeur oproept. Aardig doen, succesvol zijn en hard werken worden gewaardeerd, dus dat laten de meeste van ons zien. Jaloezie, irritatie, en eigenbelang zijn ‘not done’ en stoppen we liever weg. Maar wat je van binnen wegdrukt, verdwijnt niet maar leidt een schaduwbestaan.

Op Facebook en Twitter kun je je makkelijk ontdoen van die ‘vervelende’ aspecten van jezelf en je van je beste kant laten zien. En de ‘negatieve’ verdrongen eigenschappen projecteer je onbewust op anderen. Iemand irritant vinden, de ander de schuld geven, over anderen roddelen zijn daar voorbeelden van.

Hoe meer we perfect willen zijn en door anderen aardig gevonden willen worden, hoe groter onze innerlijke schaduw wordt. Daardoor raak je uit balans. Jouw schaduw wil zich uiten en doet dat bijvoorbeeld in de vorm van stressklachten, nachtmerries of somberheid. Zo is boosheid een hele natuurlijke en nuttige emotie. Maar als je boosheid onderdrukt en in de schaduw zet, dan uit die zich in maagzweren of onverwachte woede uitbarstingen die wel eens destructief kunnen uitpakken.

Dus om jezelf te zijn, kun je maar beter je eigen schaduw onder ogen zien. Hoe doe je dat?
Bijvoorbeeld door eens te onderzoeken wat jou nu precies aan die andere persoon irriteert. Dat kan namelijk zo maar een eigenschap zijn die jij naar jouw schaduwkant verdrongen hebt. Als je dat eenmaal herkent en erkent, kun je juist die eigenschap op een voor jou passende manier in jezelf tot ontwikkeling en tot uiting brengen. Om een persoonlijk voorbeeld te geven: ik ben geen fan van de Amerikaanse president Donald Trump. Plat gezegd vind ik hem een irritante blaaskaak. Maar als ik echt goed kijk, bewonder ik hem ergens ook voor zijn branie en bravoure. Ik houd me in gezelschap juist eerder op de achtergrond en branie zit duidelijk aan mijn schaduwkant. Dat voelt voor mij niet prettig. Om in balans te komen, is meer branie tonen mijn uitdaging en wel op een manier die bij mij past, bijvoorbeeld door blogs te schrijven.

Door je schaduwkanten te omarmen, leef je voluit. Dat betekent niet dat je al jouw schaduwkanten moet uitleven. Het betekent wel dat je onderzoekt en ervaart wat daar verborgen zit en dat je dat daaruit tot ontwikkeling brengt wat jou meer heel maakt – meer wie je werkelijk bent en wilt zijn. Want alleen als je beseft dat je een schaduw hebt, kun je echt in het licht gaan staan.

Berichten over verandering van binnenuit

Het leven is een ontdekkingsreis naar wie je werkelijk bent – en wilt zijn. Dat is een proces van binnenuit en dat ervaar ik zowel bij mijn cliënten als bij mijzelf. Wil je meer weten? Lees dan eens mijn blogs.

Onderwerpen berichten

Gerelateerde artikelen

De kracht van een woord zit in het luisteren

De kracht van een woord zit in het luisteren

Herken je dat? Iemand vertelt je iets en voordat je het weet, word je zo door je eigen gedachten in beslag genomen dat je het verhaal van de ander mist. Je hoort het wel maar luistert niet. Dat gebeurt ons automatisch. Echt luisteren, hoe kunnen we dit nu doen?

lees verder
Met de feestdagen op hol

Met de feestdagen op hol

Terwijl de natuur in diepe winterslaap verkeert, slaan wij deze dagen op hol. De feestdagen komen eraan. De kerstboom staat en de kerstborrel achter de rug. Boodschappen halen, wat gaan we eten met kerst? Druk in de winkels. Wat doen we met oud en nieuw? Wel of geen vuurwerk? En vergeet niet je zorgverzekering te kiezen. Zo rennen we met zijn allen de feestdagen door, om in het nieuwe jaar met een kater wakker te worden. Kan dat niet anders?

lees verder
Samen één

Samen één

Herken je dat? Het ene moment reageer je kinderlijk spontaan en het andere moment als een zorgende ouder. Kinderlijke gevoelens spelen vaak nu nog een rol evenals gedragingen die je van je ouders of verzorgers hebt meegekregen. Vaak gebeurt dat subtiel en onbewust. Hoe dan precies?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin