Home » Blog » Zelfzorg » Lummeltijd

Lummeltijd

door | 27 apr, 2020 | Zelfzorg

Heerlijk. Je zit ergens op een bankje en je geniet van het landschap dat zich aan je voeten ontvouwt. Je moet even helemaal niets. En speels verweven je gedachten zich met de dingen die je ziet, de gevoelens die je hebt, de geluiden die je hoort en het briesje dat aangenaam je huid beroert. Zo heel gemakkelijk mijmer je maar wat. Herken je dat?

In de vakantie geven we onszelf de tijd voor dit soort momentjes van niets doen. Lummeltijd. Maar nu de vakantie voorbij is, moet je weer van alles. Alsof je met de koffers ook jouw lummeltijd hebt weggezet, als iets dat je alleen tijdens vakanties kunt gebruiken. Maar tijd om even helemaal niets te doen is essentieel voor je welzijn, juist nu je jouw drukke leven weer oppakt. Want voor dat je er erg in hebt, word je weer opgeslokt door de stress van alledag en sta je altijd maar ‘aan’.

Het is dus belangrijk dat je jouw pauzeknop blijft gebruiken en elke dag even de tijd neemt om te lummelen. Door even doelloos niets te doen, creëer je tijd en ruimte voor jezelf om van binnen alle nieuwe indrukken en informatie te laten bezinken, te verwerken en nieuwe ideeën op te doen. Lummeltijd is downtime, ben je losgekoppeld van alle storende informatiebronnen en staat je mobiel dus uit. Lummelen kun je zittend in je luie stoel, liggend in bad of lopend door de natuur. Wat je ook doet, zorg er voor dat het je ontspant en je stimuleert om je je aandacht losjes naar binnen te richten. Lummelen is niet hetzelfde als meditatie of mindfulness en het is zeker geen piekeren of intensief nadenken. Lummelen is gewoon even niets doen en je gedachten de vrije loop laten.

Het belang van lummeltijd wordt gelukkig steeds meer onderkend. Alan Lightman, hoogleraar menswetenschappen in Amerika, heeft er een boek over geschreven: In Praise of Waisting Time. Daniel Siegel, een bekende Amerikaanse psychiater, heeft met collega’s een zogenaamde schijf van zeven voor mentale gezondheid opgesteld. Down time, lummeltijd, is een van de zeven ingrediënten. En ook Theo Compernolle, beschrijft in zijn boeken het belang van regelmatig ‘ontkoppelen’ om te kunnen verwerken.

Maar er over lezen zal je niet verder brengen. Je moet het gewoon regelmatig doen. Dus zet nu maar je computer/laptop/mobieltje uit en trek je even terug. Je hoeft nu even helemaal niets. Alsof je weer op dat bankje zit en geniet van een prachtig landschap. Laat je gedachten maar gaan …

Berichten over verandering van binnenuit

Het leven is een ontdekkingsreis naar wie je werkelijk bent – en wilt zijn. Dat is een proces van binnenuit en dat ervaar ik zowel bij mijn cliënten als bij mijzelf. Wil je meer weten? Lees dan eens mijn blogs.

Onderwerpen berichten

Gerelateerde artikelen

De kracht van een woord zit in het luisteren

De kracht van een woord zit in het luisteren

Herken je dat? Iemand vertelt je iets en voordat je het weet, word je zo door je eigen gedachten in beslag genomen dat je het verhaal van de ander mist. Je hoort het wel maar luistert niet. Dat gebeurt ons automatisch. Echt luisteren, hoe kunnen we dit nu doen?

Lees meer
Zoek de schaduw op

Zoek de schaduw op

Met deze zomerse temperaturen zoeken we graag de schaduw op. Maar in onze binnenwereld ligt dat anders. Van binnen mijden we liever onze schaduwkant en laten we ons van onze zonnige zijde zien. Daarmee is de schaduw niet verdwenen. Want wat wil die innerlijke schaduw eigenlijk van jou?

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin