Home » Blog » Zelfzorg » Wie denkt dat stress tussen de oren zit, vergeet het lichaam

Wie denkt dat stress tussen de oren zit, vergeet het lichaam

door | 27 apr, 2020 | Zelfzorg

Gelukkig bestaat stress. Want stel je voor: je staat in een winkel met prachtige kristallen vazen. Je stoot een van de vazen aan en die begint te wankelen. In een reflex pak je de vaas beet en kun je nog net voorkomen dat hij in vele stukjes op de vloer uiteenspat. Dat is stress! Gelukkig reageerde je in een split seconde.
Zo’n acute stressreactie is in de eerste plaats een lichamelijke reactie. Je lichaam slaat alarm: je ademhaling en hartslag gaan sneller, je pupillen verwijden zich, het zweet staat in je handen en je spieren spannen zich. Als de situatie zich ontspant kun jij ook weer ontspannen. Je haalt opgelucht adem, je hartslag vertraagt en je komt tot rust.

Ons innerlijk stress-systeem zorgt er dus voor dat we snel kunnen reageren, uitdagingen aangaan en kunnen presteren. Dat is prima. Echter wanneer stress aanhoudt dan slaat ons innerlijk systeem op hol en kan ons ziek maken. We voelen ons rusteloos of juist lusteloos, krijgen vaker hoofdpijn, maagklachten en verhoogde bloeddruk, piekeren veel, worden vaker ziek, angstig of somber en kunnen ons niet meer concentreren. Als we deze signalen negeren en maar door gaan, dan raken we opgebrand: we kunnen niet meer en zijn burn-out.

Maar al te vaak wordt stress opgevat als een psychisch probleem. Het klopt dat de ene persoon gevoeliger is voor stress dan de ander. Maar iedereen met aanhoudende stress ontwikkelt op den duur lichamelijke en psychische klachten. Psychische problemen zijn dus meestal het gevolg van aanhoudende stress en niet de oorzaak.
Dus wie denkt dat stress tussen de oren zit, vergeet het lichaam. Stress manifesteert zich in de eerste plaats lichamelijk. Door lichamelijke signalen serieus te nemen kun je voorkomen dat je stressklachten ontwikkelt en burn-out raakt. Voel je spanning in je schouders en nek? Heb je een hoge en gejaagde ademhaling? Snelle hartslag? Dan kun je met eenvoudige oefeningen weer ontspannen en tot rust komen. Deze oefeningen kun je op elk moment van de dag thuis en op de werkvloer doen. Wil je leren hoe? Kom dan naar de training Ontspannen doe je zo! Deze training van vier sessies gaat op 12 en 14 februari weer van start. Lees meer …

Berichten over verandering van binnenuit

Het leven is een ontdekkingsreis naar wie je werkelijk bent – en wilt zijn. Dat is een proces van binnenuit en dat ervaar ik zowel bij mijn cliënten als bij mijzelf. Wil je meer weten? Lees dan eens mijn blogs.

Onderwerpen berichten

Gerelateerde artikelen

Een vaccin tegen chronische stress

Een vaccin tegen chronische stress

Stress is misschien wel de meest besmettelijke aandoening in onze westerse 24-uurs samenleving. Een schadelijke variant is chronische stress en dit ‘virus’ wordt van mens tot mens overgedragen. Hoe kun je je beschermen? Is er een vaccin? En wil je weten hoeveel chronische stress jij in je lijf hebt? In de week van de werkstress (16 t/m 20 november) kun je jezelf gratis testen.

lees verder
Samen één

Samen één

Herken je dat? Het ene moment reageer je kinderlijk spontaan en het andere moment als een zorgende ouder. Kinderlijke gevoelens spelen vaak nu nog een rol evenals gedragingen die je van je ouders of verzorgers hebt meegekregen. Vaak gebeurt dat subtiel en onbewust. Hoe dan precies?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin