Home » Blog » Zelfzorg » Recht uit het hart

Recht uit het hart

door | 27 apr, 2020 | Psychotherapie

“Iets op zijn hart hebben, zijn hart vasthouden, naar hartenlust”. In onze taal spreken we over het hart als de plek van ons gevoel. Maar medisch gezien is het een gespierde pomp die zorgt voor het rondpompen van bloed in ons lijf. Het hart als voelend orgaan. Hoe zit dat nu?

Het brein krijgt tegenwoordig veel aandacht en wordt beschouwd als het commandocentrum van ons denken, ons lichamelijk functioneren, ons gevoel en ons gedrag. Maar wist je dat het hart meer signalen naar het brein stuurt dan andersom? En dat bij een ongeboren kind het hartje begint te kloppen nog voordat het brein zich heeft ontwikkeld? Het hart heeft een eigen geheugen en produceert verschillende hormonen, zoals het ‘liefdeshormoon’ oxytocine. Het energetisch veld dat het hart produceert is vele malen krachtiger dan de hersengolven van ons brein en is ook buiten ons lichaam nog meetbaar.

In een gevaarlijke situatie reageert ons hart sneller dan ons denkend brein om op tijd te kunnen vluchten of vechten. Ons hartritme zorgt er voor dat we in actie komen, maar ook dat we ons kunnen ontspannen. Als we ontspannen zijn, dan hebben we een rustige hartslag. Onze hartslag vertoont dan een regelmatige versnelling en vertraging van het hartritme. Dit noemen we een coherent hartritme. Maar als we ons gestrest voelen, dan vertoont onze hartslag een chaotische versnelling en vertraging van het hartritme, tot hartkloppingen aan toe.

Er is de afgelopen decennia veel onderzoek gedaan naar hartcoherentie en men heeft ontdekt dat met een coherent hartritme je hart optimaal samenwerkt met je ademhaling en andere processen in je lichaam. Een coherent hartritme zorgt voor een vermindering van stressgevoelens en stress gerelateerde symptomen, zoals hoofdpijn en slapeloosheid. Hartcoherentie wordt dan ook steeds vaker ingezet als een manier om te ontspannen en in balans te komen. Het hart blijkt dus veel meer te zijn dan alleen maar een biologische pomp en speelt een belangrijke rol in hoe we ons voelen. Door hartcoherentie toe te passen, geef je jouw hart de plek die het verdient. Hartcoherentie kun je leren. Wil je weten hoe? Kijk op https://innerzijds.nl/leer-ontspannen-vanuit-je-hart/

Berichten over verandering van binnenuit

Het leven is een ontdekkingsreis naar wie je werkelijk bent – en wilt zijn. Dat is een proces van binnenuit en dat ervaar ik zowel bij mijn cliënten als bij mijzelf. Wil je meer weten? Lees dan eens mijn blogs.

Onderwerpen berichten

Gerelateerde artikelen

EMDR helpt bij angst en traumatische ervaringen

EMDR helpt bij angst en traumatische ervaringen

We maken allemaal wel minder leuke dingen mee. Soms zijn die ervaringen zo ingrijpend, dat je het maar moeilijk kunt verwerken. Denk daarbij aan een ongeval, overval of ernstige ziekte. Maar ook schijnbaar minder heftige ervaringen kunnen later tot psychische klachten lijden. Met EMDR kunnen deze klachten worden aangepakt.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin