Stress en burn-out coaching

Voor welke klachten wordt stress en burn-out coaching ingezet?

Onder stress ben je in staat grote prestaties te leveren. Maar wanneer stress aanhoudt en geen herstel plaatsvindt dan kun je last krijgen van onder meer de volgende klachten:

 • Extreme vermoeidheid
 • Slaapproblemen
 • Hoofdpijn, nekpijn, andere pijnklachten
 • Maagklachten, darmklachten
 • Duizeligheid
 • Prikkelbaar, emotioneel, labiel
 • Opgejaagd voelen, moeilijk kunnen ontspannen
 • Slecht kunnen concentreren
 • Angstklachten
 • Depressieve klachten
 • Gebrek aan zelfvertrouwen, verminderde eigenwaarde

Stress en burn-out coaching richt zich op lichamelijk en mentaal herstel van chronische stress en burn-out klachten.

Wat is stress en burn-out coaching?

Chronische stress, overspannenheid en burn-out zijn signalen van je lichaam en je geest dat je het anders moet aanpakken. Want op dezelfde manier doorgaan werkt niet.
Stress en burn-out coaching helpen je daarbij, zodat jij van binnen uit verandert en jij je herstelt en je lichamelijk en mentaal weer fit gaat voelen.
Het coachingstraject is sterk afhankelijk van de ernst van jouw stressklachten: of je nog aan het werk bent of dat je overspannen/burn-out thuis zit.

Bij overspannenheid en burn-out richten we ons allereerst op het stoppen van roofbouw en het verminderen van stressbronnen. Met een persoonlijk dagprogramma werk je aan je herstel. Vervolgens onderzoeken we hoe en waarom je bepaalde situaties als stressvol ervaart en wat jij daaraan kunt veranderen. Nieuwe inzichten leiden tot ander – minder stressvol – gedrag. Tot slot werken we aan jouw stapsgewijze re-integratie in jouw maatschappelijke en beroepsmatige bezigheden.

Gedurende het traject monitoren we de vooruitgang in jouw herstel. Dat doen we onder meer met een korte gevalideerde vragenlijst.

Indien van toepassing stemmen we jouw traject af met je werkgever, bedrijfsarts en huisarts. Dat gebeurt alleen met jouw toestemming en vertrouwelijke informatie blijft geheim.

De duur van het coachingstraject hangt sterk af van jouw stressklachten en ligt ergens tussen een paar maanden en een jaar. De sessies zullen in het begin frequent zijn (elke week) en daarna met grotere tussenpozen plaatsvinden (bijvoorbeeld eens in de twee/drie weken).

Zijn de stressklachten nog niet zo heftig, dan kun je in plaats van individuele coaching kiezen voor een korte training of workshop in groepsverband. Ga naar training Ontspannen doe je zo! en workshop Ontspannen aan het werk! voor meer informatie.

Bij stress en burn-out coaching combineer ik lichaamswerk met gesprekstechnieken en aandacht voor innerlijk voelen. Afhankelijk van de persoonlijke hulpvraag integreer ik ademhalings- en ontspanningstechnieken, hartcoherentie, imaginatie met cognitieve gedragstherapie en oplossingsgerichte coachtechnieken. Is er sprake van dieperliggende problematiek dan kunnen we gebruik maken van de integratieve psychotherapie en/of EMDR.

Ik ben partner van het CSR Centrum voor stress en burn-out coaching. CSR is een landelijk opererend expertisecentrum en netwerkorganisatie voor begeleiding en behandeling van stress en burn-out. Bij CSR hanteren we een integrale aanpak van stress en burn-out klachten, met aandacht voor lichamelijk en mentaal herstel. Wij onderscheiden ons door de praktische toepasbaarheid van onze aanpak, de wetenschappelijke basis en de goede resultaten. Meer informatie over CSR vind je hier.

Bekijk dit korte filmpje als je wil weten hoe een burn-out ontstaat.