Integratieve psychotherapie

Voor welke klachten wordt integratieve psychotherapie ingezet?

Integratieve psychotherapie richt zich op de aanpak van onder meer de volgende klachten:

  • Faalangst en onzekerheid
  • Paniekaanvallen
  • Sociale angst
  • Angst voor ziekten, andere angsten en dwanghandelingen
  • Trauma’s
  • Lichamelijke klachten met een psychisch component
  • Sombere en depressieve gevoelens
  • Gebrek aan zingeving
  • Rouw en verlies.

Wat is integratieve psychotherapie?

In de integratieve psychotherapie kijken we naar de gehele mens. Je bent niet je klacht, maar je hebt een klacht, naast kwaliteiten en ervaringen die je ook hebt. Ieder mens is uniek en heeft het vermogen zichzelf te helen en te ontwikkelen. Veelal liggen de oorzaken en oplossingen voor jouw klachten op onbewust niveau. Het alleen maar praten over jouw problemen is niet voldoende. In de integratieve psychotherapie gaan we dan ook verder dan alleen maar het gesprek: je maakt contact met wat zich van binnen bij jouw onbewust aandient om jouw probleem te kunnen oplossen. Daarvoor gebruiken we actieve imaginatie en klassiek hypnotherapie.

Met actieve imaginatie en hypnotherapie mobiliseren we het beeldend vermogen van het onbewuste. Het gaat daarbij niet alleen om visuele beelden, maar ook om de innerlijke sensatie van geluid, geur, tast, smaak, beweging en gevoel. Trance is een voorwaarde om toegang te krijgen tot deze innerlijke ervaringen. Trance of hypnose is een toestand van diepe ontspanning en naar binnen gerichte aandacht. We kennen trance uit het dagelijks leven, bijvoorbeeld als je even helemaal opgaat in een spannend boek, of in gedachten verzonken naar de winkel fietst. Op zulke momenten ben je naar binnen gericht en heb je geen aandacht voor je omgeving.
In trance behoud je de controle over jezelf: je bent dus altijd in staat om op elk moment  – wanneer jij dat wilt – de trance te onderbreken en te beëindigen.

Met actieve imaginatie begeleid ik je in een lichte trance naar jouw onbewuste belevingen. Daarbij pak je actief dat aan wat nodig is om jouw problemen op te lossen.
Met klassieke hypnotherapie neem ik je in een diepere trance mee op een imaginaire reis in je verbeelding. Deze innerlijke reis helpt je in het versterken van jouw zelfvertrouwen of het bewust maken van verborgen hulpbronnen.

Jouw innerlijke problemen, maar ook jouw innerlijke kwaliteiten, zijn op te vatten als delen in jezelf, die al dan niet bewust jouw gedrag, gedachten en gevoelens beïnvloeden. In de integratieve psychotherapie gaan we aan de slag met deze innerlijke delen. Doel is om jezelf te bevrijden van deze belemmeringen en jouw kwaliteiten te mobiliseren. In de integratieve psychotherapie maken we daarbij gebruik van inzichten uit de Transactionele Analyse, Voice Dialogue en andere therapieën die met deelpersoonlijkheden werken.

Heb je last van traumatische ervaringen uit het verleden, dan is EMDR een goede aanpak, al dan niet gecombineerd met integratieve psychotherapie.

Ik ben als integratief therapeut ECP gecertificeerd. Het European Certificate of Psychotherapy is het Europese keurmerk voor psychotherapie en staat voor professionaliteit en integriteit van de therapeut. Voor meer informatie over het ECP zie www.psychotherapie.pro.