Integratieve psycho- hypnotherapie

Voor welke klachten wordt integratieve psycho-hypnotherapie ingezet?

Integratieve psycho-hypnotherapie richt zich op de aanpak van onder meer de volgende klachten:

  • Faalangst en onzekerheid
  • Paniekaanvallen
  • Sociale angst
  • Angst voor ziekten, andere angsten en dwanghandelingen
  • Trauma’s
  • Lichamelijke klachten met een psychisch component
  • Sombere en depressieve gevoelens
  • Gebrek aan zingeving
  • Rouw en verlies.

Wat is integratieve psycho-hypnotherapie?

In de integratieve psychotherapie kijken we naar de gehele mens. Je bent niet je klacht, maar je hebt een klacht, naast kwaliteiten en ervaringen die je ook hebt. Ieder mens is uniek en heeft het vermogen zichzelf te helen en te ontwikkelen. Veelal liggen de oorzaken en oplossingen voor jouw klachten op onbewust niveau. Het alleen maar praten over jouw problemen is niet voldoende. In de integratieve psychotherapie gaan we dan ook verder dan alleen maar het gesprek: je maakt contact met wat zich van binnen bij jouw onbewust aandient om jouw probleem te kunnen oplossen. Daarvoor maken we gebruik van hypnotherapie.

Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie waarbij we gebruik maken van trance. Trance of hypnose is een toestand van diepe ontspanning en naar binnen gerichte aandacht. We kennen trance uit het dagelijks leven, bijvoorbeeld als je even helemaal opgaat in een spannend boek, of in gedachten verzonken naar de winkel fietst. Op zulke momenten ben je naar binnen gericht en heb je geen aandacht voor je omgeving. Trance is dus het natuurlijk vermogen dat ieder mens heeft en ook dagelijks gebruikt. In trance behoud je de controle over jezelf: je bent dus altijd in staat om op elk moment  – wanneer jij dat wilt – de trance te onderbreken en te beëindigen. Trance helpt je om toegang te krijgen tot onbewuste en diepere lagen van jouw probleem, om het van daar uit aan te pakken en op te lossen.

Jouw innerlijke problemen, maar ook jouw innerlijke kwaliteiten, zijn op te vatten als delen in jezelf, die al dan niet bewust jouw gedrag, gedachten en gevoelens beïnvloeden. In de integratieve psycho-hypnotherapie gaan we aan de slag met deze innerlijke delen. Doel is om jezelf te bevrijden van deze belemmeringen en jouw kwaliteiten te mobiliseren. Daarbij maken we daarbij gebruik van inzichten uit de Transactionele Analyse, Voice Dialogue, Egostate therapie en andere therapieën die met deelpersoonlijkheden werken.

Heb je last van traumatische ervaringen uit het verleden, dan is EMDR een goede aanpak, al dan niet gecombineerd met integratieve psycho-hypnotherapie.

Ik ben als integratief therapeut ECP gecertificeerd. Het European Certificate of Psychotherapy is het Europese keurmerk voor psychotherapie en staat voor professionaliteit en integriteit van de therapeut. Voor meer informatie over het ECP zie www.psychotherapie.pro.